2014. szeptember 28., vasárnap

Hitünkről röviden I.

- Biblia felépítése: két nagy könyv, azokon belül több kisebb, részekre, versekre van tagolva; legalább 39 írója van, több száz éven át íródik – mégis félelmetesen következetes az egész! Benne minden az emberiség megváltására és megváltójára, Krisztusra mutat. Emberek írták, de a szerző Isten. A teljes írás Istentől ihletett.

- A körülöttünk lévő világon (természet, csillagrendszerek, élővilág) felfedezhető Isten ujjlenyomata, az Ő fantáziájának, képzelőerejének gazdagsága – annak, hogy ilyen bolygó, mint a Föld csak úgy magától létrejöjjön hihetetlenül kicsi az esélye (1 : 10-nek a 123-dik hatványa)!

- Tudható tehát, hogy Isten létezik, Ő alkotott mindent, beleértve bennünket is: téged is Ő formált édesanyád méhében – el tudjuk ezt képzelni? Ő az, Aki az élet forrása!

- Ha Isten alkotott engem, akkor azzal célja volt! Te tudod, hogy mi célból vagy ezen a bolygón? Vagy csak annyit tudunk, hogy két ember egykor nagyon szerette egymást és így születtem én. De azt tudjuk e, hogy Valaki már jóval azelőtt eltervezte a te létezésed, mint a szüleid? Ő alkotott téged pontos céllal! Tehát az Övé vagy és nagyon szeret téged!

- Csak Isten tudja elmondani, hogy mi a dolgod a világban, magadtól próbálkozhatsz, keresgélhetsz értelmet adni életednek, de nem fog menni, csak Ő tudja mi a terved veled. Csak az az élet lesz értelmes, amely élet megismeri Isten akaratát és teljesíti azt. Az ilyen élet végén a halál nem befejezés, hanem valami sokkal jobbnak a kezdete!

- Fontos tehát, hogy kapcsolatba kerülj Istennel (és ez a keresztyénség lényege). Van e ennek valami akadálya? Igen: a bűneid. Isten szentségben lakozik, ami azt jelenti, hogy nincs benne semmi bűn. Olyan tiszta Isten, hogy vakító fényességének közelében a bűnös ember szétégne. Bűnös állapotunkban sem fizikailag, sem lélekben nem léphetünk kapcsolatba vele. Őt nem lehet megközelíteni bűneinkkel: olyan ez, mint egy pompás ruhában lévő király elé sem járulhatsz mocskos, undorító, büdös öltözetben. Még csak meg sem közelíthetnéd a királyt...

- A bűn az első teremtett emberpárral jött a világba: ők szakítottak Istennel és azóta minden ember úgy születik, hogy NINCS kapcsolata Istennel. Minden ember (a csecsemő is) bűnösként születik erre a földre. Ez azt jelenti, hogy zsigeri szinten minden emberben ott van az Istentől való különélés vágya, a lázadás a Teremtő ellen, az önzés és önmagunk mások (emberek és Isten) fölé helyezésének hajlama. 

- Aki nem talál vissza Istenhez a földi élete során, az az örökkévalóságot nem a Mennyben fogja tölteni Istennel, hanem a pokolban a Sátánnal. Aki ugyanis lázad Isten ellen az nem lehet közösségben Ő vele - sem itt a földön, sem odaát a láthatatlan, de létező világban.

- Jézus isten és ember is egyben. Ő Isten fia. Tökéletesen bűn nélküli személy. Isten azért küldte Őt 2000 évvel ezelőtt, hogy meghaljon a bűnösökért. Csak egy tökéletesen igaz ember halála elégítheti meg Istennek a bűnnel szembeni igazságát. Jézus tehát eljött a földre meghalni értünk. Harmadnapon azonban feltámadt. Isten ezzel igazolta, hogy elfogadta a Fiú (Jézus) áldozatát, amit az emberiségért hozott. Jézus tehát azért jött, hogy bűneinket elvéve lehetőséget adjon az embernek az Istenhez való visszatalálásra.

- Kapcsolatba csak úgy kerülhetünk a Szent Istennel, ha megvalljuk bűneinket neki – hiszen minden bűn, amit vétünk, Őt sérti meg, a Szentséges Teremtőt – és elfogadjuk Jézus Krisztus értünk történt váltsághalálát. Csak így menekülhetünk meg bűneink következményeitől.

- Ha nem érzed magad bűnösnek, kérni kell Őt, hogy vezessen el téged az igazságra! Az Istennel való kapcsolatba lépéshez szükség van még pár hasznos dologra: magányra, csendre, lecsendesített agyra, nyitott szívre, Bibliára – ha ilyen módon, Igét olvasva, Őt megszólítva (ima) keressük Őt, hamarosan találkozni fogunk vele! Mert mindenki, aki Őt keresi, annak Ő személyesen kijelenti magát Szentlelke által!

- Istennel élve megismered a színtiszta igazságot: azt, hogy kicsoda az ember, kicsoda az Isten, honnan jövünk, és merre tartunk. Tisztább látást kapsz. Megnyílik előtted a mennyei perspektíva! Megváltódat (Jézus) elfogadva tudhatod, hogy semmi sem történik veled véletlen! Ő mindig veled van. Nincs mitől féled! Ő meghalt érted, hogy megmentsen téged a kárhozattól, s hogy újra kapcsolatba kerülhess Istennel. Szeret téged! Formálni kíván téged. A keresztyén élet csodás élet. Harcokkal teli élet (rossz természetünk, kísértések ellen), de sokkal többet kínál, mint az Isten nélküli élet! Megváltást, békét, teljességet, értelmet, szerető testvéri közösséget és a legfontosabbat: Krisztust!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése